De leergang ‘Intern Begeleider verdiepingstraject’ maakt onderdeel uit van de post-HBO opleiding Intern Begeleider (IB). In dit verdiepingstraject verwerft u de competenties die nodig zijn om als ervaren IB-er mede leiding te geven aan de onderwijsverbetering op school. Het is een zeer praktijkgerichte leergang die op onze jarenlange ervaring met IB / ZC- opleidingen is gestoeld. Inhoudelijk inspirerend en met de allernieuwste inzichten op het gebied van (passend) onderwijs, excellente scholen en de gevolgen van de transitie Jeugdzorg.
In het kort | Studieprogramma | Docenten | Locaties en data | Resultaat | Folder |
---|
Als u al enkele jaren Intern Begeleider bent, zult u hebben ervaren dat het takenpakket flink veranderd is. Waar eerst het accent lag op coördinerende taken rond het LVS, contacten met AB-ers en het samenwerkingsverband, verschuift het accent veelal naar beleidsontwikkeling, sturing van veranderingsprocessen, coaching van leraren en meer intensief contact met ouders. Ook de opvang van leraren die kampen met toenemende gedragsproblemen in de groep, participeren in overlegsituaties CJG, Justitie, Leerplicht vergt meer aandacht, mede omdat van de school wordt verwacht dat er meer dan voorheen ernst wordt gemaakt van de zorgplicht van de school.
U verdiept zich tijdens deze leergang in alle relevante terreinen van het werk van een Intern Begeleider. Als u daarna alsnog zou besluiten het post-HBO diploma ‘Intern Begeleider’ te willen verwerven, heeft u al 8 EC’s in uw portfolio opgebouwd.
Ervaren Intern Begeleiders vormen de doelgroep van deze leergang.
De belangrijkste onderdelen van de opleiding zijn:
De leergang wordt uitgevoerd volgens de beproefde Via Vinci Academy-didactiek; Creation Based Learning®, die optimaal tegemoet komt aan de wensen van professionals: praktijkgericht, resultaatgericht en activerend. Wij doen een sterk beroep op de zelfverantwoordelijkheid van de studenten.
€ 2.190,- Kosten literatuur: additioneel
Onze opleidingen zijn btw-vrij
We adviseren één dag per week structureel te besteden aan het leerwerktraject (verwerkingsopdrachten op school). Daarnaast zal ongeveer 4 uur per week nodig zijn voor zelfstudie. De colleges, met trainingen en intervisie worden met een gemiddelde van 1 dag per vier weken ingepland. De totale normstudielast van de leergang is 224 uur (=8 EC’s).
De leergang kent de volgende fasen:
We checken of u voldoet aan de toelatingseisen qua opleiding en werkervaring. Indien dat het geval is, wordt een studiecontract opgesteld.
U maakt op uw school afspraken met een zelf gekozen werkplekbegeleider en laat de werkplekovereenkomst ondertekenen en levert deze in bij het secretariaat van Via Vinci Academy.
De hoofdfase bestaat uit een traject van vier leerthema’s:
De school is onderhevig aan ontwikkelingen en stuurt ook zelf veranderingen aan. Wanneer dit veranderingen in de onderwijsondersteuning betreft heeft u als IB-er een belangrijke taak te vervullen. Dit beleid vertalen naar de eigen praktijksituatie alsook het gehele veranderingsproces waarbij voorbereiden, coördineren en in teamverband uitvoeren van innovaties betreffende de integrale kwaliteitszorg en verbetering onderdeel zijn.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Tijdens deze module leert u:
De rol van de leraar is cruciaal bij het vormgeven van goed onderwijs. ‘Het gaat om de leerling, het draait om de leraar!’ Belangrijk is dat de leraar de juiste kennis en vaardigheden bezit om Passend onderwijs te geven. Leraren zullen gemotiveerd moeten zijn en zichzelf in staat moeten voelen om Passend onderwijs te kunnen geven. U als IB-er kunt daarbij een belangrijke bijdrage leveren.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Tijdens deze module leert u:
Als je veel werk wilt verzetten en je hebt weinig tijd, wil je graag efficiënt en effectief je werk oppakken. Dat geldt ook voor de (vele) gesprekken die je als IB-er wilt en moet voeren: gesprekken met leraren, met de directie, met ouders, met ketenpartners. Dat betekent dat sterke communicatieve vaardigheden enorm bijdragen aan het realiseren van doelen.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Tijdens deze module leert u:
De meeste scholen komen uit een fase waarin de samenwerking werd vormgegeven door een voelbare ‘familiecultuur’. Met name door de invoering van opbrengstgericht werken en door andere bestuurs- en managementopvattingen en nieuwe toezichtkaders zijn de teams opgeschoven naar meer resultaatgerichtheid. Om vervolgens toe te groeien naar een effectief team dat kenmerken vertoont van een ‘professionele leergemeenschap’.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Tijdens deze module leert u:
De leergang wordt gegeven door vakbekwame docenten, trainers en praktijkbegeleiders die beschikken over uitgebreide theoretische kennis en ruime praktijkervaring.
Drs. Suzan ter Riele
Angelique Kees
Margreet Pols
De leergang wordt aangeboden voor individuele deelnemers, op de locaties: Breda, Hoofddorp en Zwolle. Er zijn meerdere startmomenten per jaar.
Daarnaast worden incompany trajecten verzorgd, verspreid over het hele land.
De leergang wordt afgesloten met een certificaat, welke onderdeel uitmaakt van de opleiding Intern Begeleider die erkend wordt door Stichting Post-HBO.