Geef feedback

Op zoek naar de ziel van de school (artikel)

Geplaatst op woensdag 2 november 2016

Het ontwikkelen van de school tot een professionele leergemeenschap, deel 1

Op zoek naar de ziel van de school is het eerste in een serie artikelen over de ontwikkeling van de professionele cultuur in het onderwijs, op weg naar een professionele leergemeenschap. In dit eerste artikel wordt uitgewerkt hoezeer het van belang is voor zo’n ontwikkeling om aan te sluiten bij dieperliggende cultuurwaarden. Daarbij gebruiken we een cultuurtypologie die afgeleid is van de Spiral Dynamics (Beck & Cowan, 2014) en onder andere gebruikt wordt door Van Marrewijk (2014). De ‘ziel’ van een schoolcultuur is daardoor (letterlijk) nader in te kleuren en te begrijpen vanuit onderliggende gemeenschappelijke waarden die in het verleden gevormd zijn en nog steeds worden gekoesterd. De ontwikkeling naar een wenselijke professionele cultuur wordt pas echt succesvol als het proces wordt afgestemd op het DNA van de school. Dat ontwikkelingsproces is daardoor te leiden en te begeleiden, met behoud van de eigenheid van de betreffende school.

Lees het artikel in uw browser door gebruik te maken van de reader hieronder of klik verder om het in PDF-vorm te downloaden: artikel Op zoek naar de ziel van de school.

 

Lees ook deel 2 in deze serie: Krachtig leiderschap leidt tot flow! (artikel)

Door: Drs. Peter Peene
p.peene@c-lion.nl

Pedagoog en Onderwijskundige
Directeur van het Centrum voor Leiderschap en Innovatie in het Onderwijs (C-LiON)